Κατάργηση φόρου πολυτελείας σε επαναπατρισθέντες και πολύτεκνους

Κατάργηση φόρου πολυτελείας σε επαναπατρισθέντες και πολύτεκνους

Αρ. Πρωτ. 5868/02.11.2010

Προς Υπουργό:

- Οικονομικών

Όπως είναι γνωστό η Ελληνική πολιτεία είχε θεσπίσει κίνητρα προς τους Έλληνες του εξωτερικού για να επιστρέψουν στη μητέρα Ελλάδα, καθώς επίσης και μέτρα στήριξης των πολυτέκνων, που έχουν μια μεγαλύτερη επιβάρυνση στο οικογενειακό κόστος διαβίωσης. Μεταξύ άλλων, αυτές οι δύο κατηγορίες πολιτών είχαν τη δυνατότητα να εισάγουν το αυτοκίνητό τους με σημαντικά μειωμένο τέλος ταξινόμησης.

Με την πρόσφατη εφαρμογή του φόρου πολυτελείας, όμως, αυτή η διαχρονική ρύθμιση κατ' ουσία έχει πάψει να ισχύει. Πολλοί Έλληνες του εξωτερικού έχουν αποδεδειγμένα στην κατοχή τους μεγαλύτερα αυτοκίνητα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα αυτοκίνητα των πολυτέκνων που κατά βάση είναι υψηλού κυβισμού.

Με την επιβολή του φόρου πολυτελείας καθίσταται απαγορευτική στην ουσία η εισαγωγή αυτοκινήτων για τις δύο αυτές κατηγορίες, ενώ και το κράτος χάνει πολύτιμα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας, ταξινόμησης κτλ. Ειδικά για τους μετοικούντες, ο νόμος απαγορεύει την αντικατάσταση του αυτοκινήτου στο εξωτερικό, προ της μετοικεσίας, δηλαδή ουσιαστικά αναγκάζει τους επαναπατριζόμενους να πουλήσουν βεβιασμένα στο εξωτερικό το αυτοκίνητό τους.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών:

- Εάν σκοπεύει να επανεξετάσει τη στάση του υπουργείου και να προχωρήσει στην κατάργηση του φόρου πολυτελείας για την εισαγωγή αυτοκινήτων σε επαναπατρισθέντες Έλληνες πολίτες, καθώς επίσης στους πολύτεκνους;

Απάντηση Υπουργείου